Links Contact Us About us Privacy Terms FAQ Add feedback Invite a friend Bookmark English Hungarian
air fire water earth

 

Reserved89's blog / Nem kategorizált / A melegházasság után
A melegházasság után
JuneJune 0 comments Nem kategorizált Nem kategorizált

Ma az amerikai legfelsőbb bíróság közölte döntését: a melegházasság egész Amerikában legális lesz, egyetlen állam sem tudja a helyi lakosok ízléséhez igazodva betiltani.

 

Ez azért vicces, mert a jog itt megelőzi az életet. Az emberi jogok tiszteletben tartása az utóbbi évtizedekben jóval népszerűbb kérdés volt a gazdag, befolyásos emberek körében, mint a közvéleményben. A bíróság most is egyfajta tanáros, megmondóemberes szerepet vett fel: meg akarja mondani az embereknek, hogy mi a legjobb nekik.

 

Egyrészt nyilván igaza van... Hiszen valóban az emberi jogok védelméről van szó, és hát egy legfelsőbb bíróságnál ki tudhatná jobban, hogy mit mond a jog? Nyilván nekik hivatalból el kell magyarázniuk az embereknek: "ha most tétlenül nézed, hogy a Pistikét bántsák, akkor előbb-utóbb téged is bánthatnak valamiért, még ha nem is pont ugyanazért, mint Pistikét."

 

Másrészt viszont nehéz elhinni, hogy ezt a felülről jövő szabályt a közvélemény békésen elfogadja majd. Persze, igen, láttunk már ilyet, általában az elit diktálja a divatot, az ízlést és a közgondolkodást. Ahogyan a társadalom felső részei gondolkodnak, azt utánozzák, azt igyekeznek átvenni a többiek is, mi mindannyian. A divat, az évi rendes nyaralás szokása, a modern udvariasság szabályai ("udvari"-asság) mind-mind a társadalom felső rétegeiben alakultak ki, és mi csak tőlük vettük át.

 

Na de ezek a szokások évszázadok alatt terjedtek csak el. És általában nem arról volt szó, hogy a hatalom ráerőszakolta, rátukmálta saját nézeteit az alattvalóira: nem, azok maguk igyekeztek utánozni a vezetők szokásait, saját akaratukból. De egy ilyen zsigeri dolgot, mint a melegekkel szembeni ellenérzést, sokan nehezen tudnának levetkőzni, és ők inkább külső kényszernek fogják megélni, ha valahol nagyon liberális szabályokat iktatnak törvénybe...

 

A kérdés talán csak az, hogy hányan vannak, akik szerint a bíróság tekintélyének, megbízhatóságának árt, ha kiáll az azonos nemű párok jogaiért. Ha kevesen vannak, és ha az idő múlásával, a megszokással egyre kevesebben lesznek, akkor talán pár évszázad múlva éppen olyan hihetetlen lesz, hogy ezt a cikket megírtam, mint ahogy ma is hihetetlennek tűnik, hogy valamikor a négerek és a fehérek közötti házasság tiltott volt.

 

Frissítés: azzal szoktam viccelődni, hogy én nem a melegházasságot akarom legalizéltetni, hanem a rendes házasságot betiltani... De a hírek szerint az amcsiknak ezen túl már tényleg csak ez az egy választásuk van. Ha nem akarnak melegeket összeadni, akkor vannak, akik inkább nem adnak össze senkit, hogy az egyenlő bánásmód törvényt betartsák.

TagsTags:  
Comments
  • There are no comments yet

Description
Reserved89
Posts: 23
Comments: 71
társkeresés és egyéb katasztrófák
Categories
Tags
Copyright © 2024 Színes Web Ltd.